DE KLOOF TUSSEN ARM EN RIJK IN THAILAND WORDT STEEDS GROTER!

0
4448

~WIE VOOR EEN DUBBELTJE GEBOREN IS, WORDT NOOIT EEN KWARTJE~

(Arm geboren zal wel arm blijven)


BANGKOK: – In de rapport van Oxfam over het jaar 2016 is gebleken dat de ongelijkheid tussen de rijken en de armen van Thailand is toegenomen. Met dit gegeven tekent Thailand als derde aan de onderkant van deze lijst, gevolgd door Rusland en India.

In het rapport is te lezen dat het aantal arme mensen in Thailand is afgenomen maar nog steeds 10 procent van de totale bevolking vertegenwoordigen, daarentegen is het inkomen van de rijke mensen enorm toegenomen.

Zo is het aantal miljardairs in de afgelopen zeven jaar van 5 naar 28 per 100.000 inwoners gestegen. In 2013 werden rijkste mensen in het hele land gezamenlijk nog rijker, hun inkomen steeg met 52 procent.En 10 procent van die rijke mensen verdiende 35 maal zoveel als de bovenste personen in de armste Thaise bevolkingsgroepen.

Het is gebleken dat luitjes met een diploma van een universiteit twee tot vier keer zo veel verdienen als de mensen die van de basisscholen te verdienen.

Een andere ongelijkheid bijvoorbeeld is dat in een stad als Bangkok, het gemiddelde inkomen is 2,5 keer hoger is dan in het noordoosten van het land.
De ongelijkheid in Thailand is niet alleen in de economie te bemerken, het raakt de armen op verschillende gebieden zoals levenswijze, onderwijs en gezondheid’s zorg.

Als gevolg daar weer van, hebben de kinderen van ouders met een laag inkomen minder toegang tot kennis waarna er voorheen alleen een baan als arbeider blijkt te zijn.

In het rapport van Oxfam staat verder nog ondermeer verkend dat de armoede in Thailand alleen uitgeroeid kan worden met een sterker bruto binnenlands product (BBP)

Met dank aan Olleke Bolleke