EKKAPOL CHANTAWONG, DE HELD VAN THAM LUANG IS STATELOOS

0
657

~DAT PAST ALS EEN VUIST IN EEN OOG~

(Dat past helemaal niet)


MAE SAI:- Hij begon als monnik en is nu een nationale held. Coach Ekkapol Chantawong is een van de verschillende stateloze leden van de Wilde Zwijntjes. Het team hield het hele land in de ban, maar dat land erkent ze niet als staatsburgers.

Coach Ek, 25, was de laatste die uit de grot gehaald werd, afgelopen dinsdag. Hij wordt alom geprezen omdat hij zijn pupillen kalm wist te houden terwijl verhongering dreigde in het donker. Hij was de enige volwassene die de kinderen in tien dagen zagen, tot twee Britse duikers hun uiteindelijke vonden.

Terwijl hij wachtte op zijn evacuatie werd hij gehuldigd door Thailand als een bescheiden, devoot en eervol lid van de Mea Sai gemeenschap. Een briefje bereikte hem op zeven juli: “Van alle ouders, zorg goed voor onze kinderen. Verwijt je zelf niets.” Als antwoord schreef hij daar een excuus bij, en beloofde zo goed mogelijk voor de kinderen te zorgen.

Dat antwoord stal de harten van Thailand. Een land dat hem niet ziet als staatsburger. Volgens de UNHCR zijn er 480.000 stateloze personen in Thailand. Khun Ek is er een van. De meesten van hen zijn nomadische bergstammen en ethische groepen die al eeuwenlang leven in de buurt van Mae Sai en in de Gouden Driehoek.

Drie van de kinderen en coach Ek hebben geen paspoort. Ze zijn stateloos. Dat zegt voorzitter van de Wilde Zwijnen Nopparat Khanthavong. “De grootste wens van hen is om staatsburger te worden. in het verleden hadden ze grote problemen als ze willen spelen buiten Chiang Rai.” Dat komt omdat ze als statelozen niet vrij mogen reizen.

Zonder paspoort is het hoogst onwaarschijnlijk (lees: compleet onmogelijk) dat ze de invitatie van Manchester United FC kunnen accepteren om dat team te bezoeken, komend seizoen. “Ze kunnen niet professioneel gaan voetballen, omdat ze geen officiele status hebben,” zegt Nopparat. “Het proces om ze een nationaliteit te geven is wel begonnen.” En er is goede hoop dat deze ramp zal leiden tot veranderingen in de status van stateloosheid voor de 480.000 mensen zonder paspoort.

“De stateloosheid van de kinderen in de grot moet een signaal zijn naar Thailand, om hen nationaliteit te verlenen,” zegt Pornpen Khongkachonkiet van Amnesty International Thailand.

De ambulance die de laatste slachtoffers uit de grot vervoerde werd onderweg geapplaudisseerd. Coach Ek is etnisch Tai Lue moet nog een verklaring geven over de omstandigheden in de grot.

Hij was een noviet vanaf zijn tiende. Later verliet hij het monnikschap om voor zijn oude grootmoeder te kunnen zorgen in Mae Sai. Later werd hij coach bij de Wilde Zwijnen. Hij houdt van mediteren, kamperen en het buitenleven, zegt Pra Ekkapol Chutinaro die met hem noviet was. “Als we kampeerden in de jungle bracht hij altijd pakjes kleefrijst en bleven we verschillende dagen in de jungle.”

Als coach wordt hij hoog geacht als een goede leraar die de minst capabele voetballer de kunst van het voetballen weet bij te brengen. Maar als burger kan hij niet verder komen, omdat hij de meest essentiële eis voor elke coach mist: een paspoort. “Hij is stateloos. Hij heeft geen nationaliteit. Geen eigen land,” zegt Nopparat.

Informatie en bron:
Illustraties: Bangkok Post
Content: B. Botje in Thailand
Bron:Bangkok Post