DE GEREDDE THAISE VOETBALLERTJES GEVEN EEN UITBUNDIGE “WAI” NAAR DE WERELD UIT DANKBAARHEID VOOR HUN REDDING

0
556

 


~N I E U W S U P D A T E~


CHIANG RAI:- De eerste foto’s van de Thaise jongens die na 17 dagen uit een ondergelopen grot werden gered, zijn vandaag vrijgegeven. Foto’s waarop de jongen lachen en een “wai” vanuit hun ziekenhuis bed naar de wereld delen, ze zagen er magertjes uit maar verkeren na de zware beproeving die de hele wereld in zijn greep had, in goede gezondheid.

De commandant van de reddingsoperatie, khun Narongsak Osottanakorn vertelde op een persconferentie dat de jongens nog kinderen waren en dat het hele drama door hem als een ongeluk gezien werd.

De 12 jongens en hun voetbaltrainer verloren tijdens hun beproeving gemiddeld 2 kg, maar waren over het algemeen in goede gezondheid en vertoonden geen tekenen van stress, aldus een gezondheidsfunctionaris van het ziekenhuis.

Nadat ze één voor één vanaf zondag uit de grot waren gehaald werden ze per helikopter naar het ziekenhuis in de stad Chiang Rai gebracht, om in quarantaine geplaatst te worden.

De jongens zouden maximaal tien dagen in het ziekenhuis moeten blijven, vertelde ziekenhuisdirecteur Chaiwetch Thanapaisal tijdens de persconferentie. Ze zouden dan 30 dagen thuis moeten recupereren, zei hij.

Ouders van de eerste acht bevrijde jongens waren in staat om hen te bezoeken, maar moesten beschermende pakken dragen en op een afstand van 2 meter blijven staan ​​als voorzorgsmaatregel. Autoriteiten maken zich zorgen over de mogelijkheid dat infecties uit de grot zich eventueel zullen openbaren.

Thongchai Lertwilairattanapong, inspecteur van de gezondheidsafdeling, vertelde eerder tegen verslaggevers dat enkele jongens uit de laatste groep een longontsteking onder de leden hadden en dat ze allemaal vaccinaties voor rabiës en tetanus hadden gekregen.

Premier Prayuth Chan-ocha vroeg zich of de jongens de tijd zouden krijgen om te herstellen.
“Het belangrijkste is … persoonlijke ruimte”, vertelde Prayuth aan verslaggevers. “De beste manier is om ze niet lastig te vallen en te laten studeren.”

Geen helden
Commandant Narongsak gaf details over de redding en verklaarde dat het dalende zuurstofniveau in het grottencomplex een gevoel van urgentie hadden toegevoegd.

De bevelhebber van de marine duikers-eenheid die toezicht hield op de redding, admiraal Apakorn Yuukongkaew, juichte de internationale inspanningen toe.

“Wij zijn niet alleen de helden, deze missie was succesvol vanwege de medewerking van iedereen”, zei hij. “Voor marineduikers dit waarvoor we zijn opgeleid.” De marine heeft het motto: ‘We laten de mensen niet in de steek’.

De officiële hulp kwam uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan, Laos, Myanmar, China en Australië, zo liet een overheidsdocument zien. Er waren ook vrijwilligers uit Denemarken, Duitsland, België, Canada, Oekraïne en Finland.

De redding domineerde de voorpagina’s in Thailand en daarbuiten dagenlang.

“HOERA! MISSIE VOLTOOID!”

zo luidde de kop, in navolging van de strijdkreet van de Marine duikers-eenheid.

Informatie en bron:
Illustraties: ThaiVisa
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: ThaiVisa