DE FELLE HEERSENDE BRANDEN IN HET NOORDEN VAN THAILAND ZIJN WAARSCHIJNLIJK AANGESTOKEN

0
323

~VAN JE HART GÉÉN MOORDKUIL MAKEN~

(Zijn gevoelens niet opkroppen / vrijuit zeggen wat je niet bevalt)


CHIANG MAI:- De gisteravond ontstane branden in het noorden van Thailand zijn waarschijnlijk het resultaat van brandstichting. Een 1.000-tal gecombineerde professionele en vrijwillige brandweermannen strijden met man en macht tegen de grote bosbrand in het bergachtige gebied dat de districten Muang en Mae Chan van Chiang Mai overlapt.

Het vuur begon gisteravond in het Doi Jorakhe-gebied van Tambon Tha Sud in Muang voordat het zich verspreidde naar Tambon Pa Teung in Mae Chan, een dichtbevolkt gebied met het Mae Chan-ziekenhuis en de tempels. Deze ochtend viel al ruim 1000 rai bos en nabijgelegen plantages aan het vuur ten prooi.

Het hoofd van district Mae Chan, khun Wandee Ratchomphu leidde 800 staatsambtenaren en vrijwilligers om het vuur te bedwingen en te voorkomen dat het andere gemeenschappen of meer bosgebieden in het Mae Fah Luang district zou bereiken.

Er werd een speciaal coördinatiecentrum opgezet in de Wat Pateung om brandweerlieden naar de getroffen gebieden te sturen om pogingen te ondernemen om de vlammen in het zwaar beboste bergachtige gebied doven, een klus dat gedurende de nacht als gevaarlijk mag worden beschouwd.

De plaatsvervangend bevelhebber van het Derde Legergebied, majoor Buncha Duriyapan, was ook ter plaatse om te helpen toezicht te houden op soldaten die zich bij de brandbestrijdingsinspanningen aansloten. Het leger bracht een helikopter aan om ondersteuning te bieden aan de andere helikopter van het beschermde gebied, de 15-kapper welke wordt gebruikt om water uit de drie meter diepe Tham Sua-reservoir te putten om de vlammen op moeilijk bereikbare plaatsen te doven.

Majoor Buncha verordonneerde de politie en het leger, om de verdachte persoon (personen) te onderzoeken en identificeren die bij de uitbraak van dit enorme vuur aanwezig waren, en verklaarrde dat dit “een vreemde en ongekende situatie was toen bosbranden overal in de bergachtige gebieden van de provincie uitbraken”.

Hij maakte van zijn hart geen moordkuil en zei dat hij ervan overtuigd was dat dit een geval van brandstichting was en geen buitenissig natuurlijk incident zoals een blikseminslag de oorzaak van deze catastrofe zou (kunnen) zijn.

Het brandbewakingssysteem van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, vanaf gisterochtend, identificeerde 521 brandhaarden in het noorden van Thailand, waarbij Chiang Rai de boventoon voerde met 291 brandhaarden, gevolgd door Nan (57), Lampang (46), Phayao (46), Chiang Mai (44), Tak (15), Mae Hong Son (14), Phrae (6) en Lamphun (2).

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: The Nation