DE COACH MOET OP ZIJN BEURT WACHTEN, ZEGT DE GOUVERNEUR

1
850

~op je buik schrijven~

(Er vanuit kunnen gaan dat hetgeen dat men wilde niet door zal gaan)


CHIANG RAI – De gouverneur van Chiang Rai ontkende dat de slachtoffertjes en hun coach extra snel een Thais paspoort zouden krijgen. Er wordt absluut geen vriendjespolitiek gedaan. De regering heeft wel beloofd dat snel te gaan regelen.Het BiZa ministerie beloofde donderdag een manier te vinden om coach Ekkapol Chantawong, 25, en pupillen Adul Sam-on, 14, en Pornchai Kamluang, 16, snel aan een paspoort te helpen. De drie bleken na hun redding stateloos te zijn. De nieuwe gouverneur zegt dat ze hun paspoort kunnen krijgen, via de gebruikelijke ambtelijke weg.

“De aanvraag voor staatsburgerschap vereist identificatie. De regels zijn duidelijk of iemand bij geboorte staatsburger is of niet,” zegt Prachon Pratsakun. “Ik moet de details nog inzien. De aanvraag moet volgens de voorschriften verlopen. Er zijn heel veel mensen die Thais staatsburger willen worden.”

Er staan 438.821 personen als stateloos geregistreerd in Thailand volgens de VN. 23.000 daarvan kregen in de afgelopen vier jaar de Thaise nationaliteit. Men hoopt dat over tien jaar ze allemaal een Thais paspoort krijgen.

Weenas Srisook, directeur van de provinciale administratie zei dat de autoriteiten in Mae Sai nu kijken hoe ze de stateloze slachtoffers kunnen identificeren. Hij zei ook dat het ministerie opdracht had gegeven om dat zo snel mogelijk te regelen. De coach en zijn twee pupillen hebben een identificatienummer gekregen voor niet Thaise burgers, zodat ze recht hebben op gezondheidszorg.

Maar ze mogen het land niet verlaten totdat de staatsecretaris van BiZa daar toestemming voor gegeven heeft en ze moeten de provinciale autoriteiten elke keer als ze de provincie verlaten daarvan op de hoogte brengen, zegt activist Adisorn Kerdmongkol.

Advocaat Surapol Kongjanteuk was blij met de beslissing van het ministerie om de grot slachtoffers zo snel mogelijk te helpen. Maar hij waarschuwde dat er een paar honderdduizend mensen dat ook graag willen. Dat kan nog jaren duren.

“We zien iets positiefs, zoals het geven van medische hulp aan stateloze kinderen net als gewone Thaise kinderen, zegt hij. “De regering doet haar best. Ik hoop dat ze alle statelozen gelijk gaan behandelen.”

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod

1 REACTIE

  1. Regels versoepelen of met de voeten betreden is alleen toegestaan aan leden, welke veel hoger in de rangorde staan.
    Dachten wij nu echt dat hij in deze een uitzondering zou maken???
    Hij krijgt in deze niet een extra pakje thee, dus is dit totaal niet interessant om hier ook maar enige moeite voor te doen.

    LOUISE

Comments are closed.