Home Featured DE BEROEMDE THAISE WILDE ZWIJNTJES WERDEN EEN JAAR GELEDEN GERED

DE BEROEMDE THAISE WILDE ZWIJNTJES WERDEN EEN JAAR GELEDEN GERED

0
DE BEROEMDE THAISE WILDE ZWIJNTJES WERDEN EEN JAAR GELEDEN GERED

~OP HERHALING KOMEN~

(Iets nog een keer doen (meestal militaire dienst))


CHIANG RAI:- Een jaar nadat ze 2 weken gevangen zaten in een grot zijn een aantal van de 12 jonge voetballertjes en hun coach terug gekeerd om de verjaring van het drama te vieren dat hun veranderde in nationale helden. Dat deden ze niet alleen: er waren 4.000 deelnemers aan de fiets en ren marathon afgelopen zondag. Deze werd georganiseerd door de autoriteiten om geld in te zamelen voor het verbeteren van de nu beroemde tham Luang grotten in Mae Sai.

De kinderen gingen de grot in om die te onderzoeken, voor dat overstromingswater veroorzaakt door zware regen ze dieper de grotten indreef. Hun redding word gezien als een wonder.

Negen voetballertjes en de coach deden mee met de marahton, ze drogen het oranje T-shirt van het evenement, en zagen er langer en ouder uit. Ze stonden in het centrum van de belangstelling.

De jongens vertegenwoordigden 13 Tham Luang Co,  het bedrijf dat de Thaise overheid heeft opgericht voor de jongens (en hun coach) om voor hun belangen op te komen. Netflix heeft de rechten gekocht om hun verhaal te kunnen verfilmen.

“Ik wil iedereen bedanken die zoveel moed en opoffering gestopt hebben in hun werk om ons te redden,” zei (nu) ex-coach Ekkamai. Hij zei dat staande voor het beeld van overste Saman Gunan, een voormalig Thaise SEAL duiker die tijdens de redding om het leven kwam.

Abt Prayutjetiyanukarn, een monnik die iedere week met de teamleden spreekt zie dat sommige van de knapen moe van de media zijn geworden, en proberen ze te ontwijken.

De sensationele redding van de jongens was een extreem moeilijke operatie waarbij buitenlandse vrijwilligers en vele honderden militairen ingezet moesten worden. In het bijzonder grotduikers met expertise waren van groot belang.

Vele binnen en buitenlandse redders waren aanwezig bij de marathon.

Vernon Unsworth, de belangrijkste grotduiker in de operatie, was ook aanwezig. “Niet zo gek veel kinderen zouden het vol gehouden hebben zoals deze jongens dat deden. Daar moeten we respect voor hebben.”

De grot en de stad (stadje, eigenlijk) Mae Sai in de bergachtige provincie wordt nu overstroomt met nieuwsgierige toeristen. De ingang van de grot, vorig jaar enkel te bereiken via een zandpad, is flink opgeknapt. Er zijn wegen aangelegd, en uiteraard souvenirshops.

De winkeliers die deze souvenirshops bemannen zeggen dat het ongeluk wat de jongens overkwam hun geluk is.”Nadat de jongens gered zijn is de lokale economie er op vooruitgegaan,” zei een winkelier die o.a. T-shirts over de redding verkoopt.

“Voor de jongens gered werden was er een enkele winkel. Er waren enkel akkers en velden. Nu is het Tham Luang de motor van het Mea Sae district geworden.”

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: B. Botje in Noord Thailand
Bron: Bangkok Post