Home Algemeen DE BEKENDMAKING VAN DE OFFICIËLE RESULTATEN VAN DE THAISE VERKIEZINGEN UITGESTELD

DE BEKENDMAKING VAN DE OFFICIËLE RESULTATEN VAN DE THAISE VERKIEZINGEN UITGESTELD

0
DE BEKENDMAKING VAN DE OFFICIËLE RESULTATEN VAN DE THAISE VERKIEZINGEN UITGESTELD

~ACHTER IN DE FUIK ZIT DE PALING~

(Je moet geduld hebben)


THAILAND:- De Thaise kiescommissie heeft vandaag twijfel gezaaid over de vraag of de aankondiging van de officiële resultaten van de parlementsverkiezingen kan gebeuren op 9 mei, zoals eerder aangekondigd. De ergernis bij de bevolking neemt intussen toe.

Tegen 9 mei zullen de 350 parlementsleden die verkozen zijn omdat ze de meeste stemmen in hun district behaalden bekend zijn, maar de overige 150 leden die via het partijlijstsysteem verkozen worden, zullen mogelijk nog niet berekend zijn. “Er is weinig tijd over, dus we moeten werken met wat we hebben en bepalen of de formule grondwettelijk is”, zei Sawaeng Boonmee van de kiescommissie, verwijzend naar de formule voor de toewijzing van de zetels op basis van de partijlijsten.

Op 24 maart hield Thailand zijn eerste parlementsverkiezingen sinds de militaire junta in 2014 aan de macht kwam. De langverwachte stembusgang verliep echter niet zonder onregelmatigheden, die er onder meer voor zorgden dat de stemmen in sommige kiesbureaus herteld moesten worden.

KRITIEK
Begin april gaf de kiescommissie toe dat ze nog een formule moest vinden voor de toewijzing van de 150 zetels op basis van de partijlijsten. Het uitblijven van de resultaten levert de kiescommissie kritiek op. Meer dan 850.000 mensen ondertekenden al een online petitie voor de ontbinding van de kiescommissie.

Volgens de voorlopige resultaten behaalde de legergezinde partij Palang Pracharat 8,4 miljoen stemmen, en oppositiepartij Pheu Thai 7,9 miljoen. De Pheu Thai-partij haalde wel 137 districtszetels, terwijl Palang Pracharat er 97 behaalde. Welke partijen een regering zullen vormen is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Reuters
Content: Redactie
Bron: HLN.be