Home Featured DAME WALST BEWAKER PLAT BLIJKT ALZHEIMER PATIËNT TE ZIJN

DAME WALST BEWAKER PLAT BLIJKT ALZHEIMER PATIËNT TE ZIJN

0
DAME WALST BEWAKER PLAT BLIJKT ALZHEIMER PATIËNT TE ZIJN

~ZIEK OF ZIEKENHUIS?~

(Een eind aan de discussie maken)


CHIANG MAI:- Een 69 jaar oude dame walste op maandag met haar pick-up een bewaker plat op Chiang Mai airport. Dat gaat niet meer gebeuren, want ze is nu haar rijbewijs permanent kwijt. Artsen hebben haar onderzocht, en ze blijkt aan Alzheimer te lijden.“We hebben dit incident onderzocht, en kregen bevestiging van haar huisarts dat ze inderdaad lijdt aan Alzheimer,” zegt Chanchai Keelapaeng, van het Land Transport Departement in Chiang Mai. Daarom werd het rijbewijs van Phattra Boonchaliew ingetrokken. Ze had 50 jaar een rijbewijs.

“Symptomen van de ziekte zijn verlies van het korte termijn geheugen, en snel geïrriteerd kunnen raken. Zaken die van groot belang zijn in het verkeer,” zegt hij. Het rijbewijs dat Phattra kreeg in 1968 is in principe levenslang geldig.

Prof. dr. Siwaporn Jangrajang van de Thaise Alzheimer Associatie zegt dat mw. Phattra al een jaar behandeld wordt en medicatie krijgt. Ze zegt dat Alzheimer patiënten een groot verkeersrisico vormen omdat ze veel sneller woede of angst voelen, en daar sterker op reageren dan de gemiddelde verkeersdeelnemer.

De 27 jarige bewaker is er niet best aan toe. Watchara Chaiwong ligt op de intensive care, maar kan nu weer spreken met bezoekers en journalisten. “Ze leek helemaal niet boos,” zegt hij, “maar toen ik haar wielen losmaakte [wielklem] leek ze verrast, en stapte opeens op het gaspedaal.”

De familie van Phattra heeft beloofd alle ziekenhuiskosten te betalen. Ze willen Watchara ook bezoeken, maar hij en zijn familie moeten daar nog toestemming voor geven.

In 2016 maakte het ministerie van volksgezondheid bekend dat er een half miljoen patiënten met Alzheimer in Thailand zijn. De verwachting is dat in 2029 dat een miljoen patiënten zullen zijn.

Informatie en bron:
Illustraties: Coconuts BKK
Content: B. Botje in Noord Thailand
Bron:Bangkok Coconuts