CULTURELE VERSCHILLEN IN EEN KLEIN VISSERSDORPJE

0
307

~DE STEEN DES AANSTOOTS~

(In dit geval de pot des aanstoots)


MAHACHAI – Sommige inwoners in het vissersdorpje Mahachai, bekend van het treintje er naar toe, zijn niet zo blij met hun nieuwe buren. Dat zijn gastarbeiders uit Myanmar

Een van de problemen is het kwatten van vuurrode fluimen op straten en muren. Dat komt omdat de Birmezen betelnoten kauwen. Mahachai staat ook bekend als ‘klein Birma’ vanwege het grote aantal Myanmarezen die daar werken in de visserij.

“Thais kwatten hun fluimen in een kwispedoor, maar Birmezen kwatten overal waar het ze uitkomt,” fulmineert een boze bewoner. “Ik zag een man z’n raam opmaken, en naar buiten fluimen, terwijl we er naast stonden!”

Er worden meer klachten geuit op het Panthip forum. Zoals het dumpen van vuil op de straat. “We kunnen er niets tegen doen. De overheid met er tegen optreden!

Probleem is dat de Thaise economie nogal afhankelijk is van de miljoenen legale en illegale gastarbeiders. Vooral de Thaise visserij kan niet zonder Birmaanse krachten werken. Zonder die Birmezen zou Mahachai een verlaten dorpje zijn, zegt arbeidsrechten activist Sompong Srakaew, omdat 95% van de bevolking … Birmaans is.

In de provincie Samut Prakan werken meer dan 400.000 gastarbeiders. Ter vergelijking: het aantal Thaise arbeiders is 550.000. Thais moeten leren omgaan met de cultuur van anderen zegt Sompong. (Goh, waar heb ik dat deuntje eerder gehoord?) Het kauwen op betelnoten is nog steeds heel gewoon in Myanmar, en was dat vroeger ook in Thailand.

En wat betreft vuil dumpen: er zijn in Myanmar bijna geen vuilnisbakken die dagelijks geleegd worden, zegt hij. “Maar het gaat nu beter. Er lag vroeger overal vuil in de straten van Mahachai, en de muren van de vismarkt waren rood van de fluimen.”

Ko Ko Naing is een migrant die al 15 jaar in Thailand woont. Hij is niet onder de indruk van zijn landgenoten.”Ze hebben echt geen idee. We moeten ze vertellen dat ze niet overal kunnen roken of fluimen waar ze willen. Zeker niet in het openbaar.”

Sompong wijst er op dat Birmezen het afgrijselijk vinden als Thaise ambtenaren bij huiszoekingen hun schoenen aanhouden. Thais zelf vinden dat bijzonder ongemanierd, maar voor Birmezen is dat vele malen erger.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: ThaiVisa
Content: B. Botje in centraal Thailand
Bron: Thai Visa