CONTROVERSIËLE RIJST WET WORDT TOCH IN HET PARLEMENT BESPROKEN

0
146

~GEEF ONS HEDEN ONS DAGELIJKS RIJST~

(Thais gebed)


BANGKOK:- Ondanks protesten van boeren groepen en de Democratische Partij is het interim parlement van plan om door te gaan met haar plan om de controversiële rijst wet woensdag goed te keuren.De bezwaren van bovenstaande groepen zit in sectie 27/1, daarin wordt het Rijst Departement de enige instantie die rijstzaden controleert en goedkeurt op kwaliteit.

Tegenstanders van de wet zeggen dat dit boeren zal weerhouden van het recht om hun zaden onderling te ruilen of te verkopen, omdat alle rijstzaden door het departement goedgekeurd moeten worden. Verder verdenken ze de het departement er van samen te werken met groot industriëlen om rijstboeren afhankelijke te maken van hun zaden (Monsato bijvoorbeeld zou dat graag zien).

Op zaterdag werden 70 boerenvertegenwoordigers gehoord in het parlement, ze kregen inspraak en konden hun zegje doen. Hun werd verteld dat het niet waar is dat boeren hoge boetes krijgen als ze gecertificeerde zaden gebruiken of in bezit hebben. Integendeel, boeren mogen hun eigen zaden blijven gebruiken, en onderling ruilen met andere boeren. Wat ze niet mogen is elkaar die zaden verkopen, want dan moeten die zaden eerst door het Rijst Departement gecertificeerd worden.

De democratische partij (tegenstander) heeft voorgesteld om de wet uit te stellen tot na de verkiezingen.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: Thai PBS World