CHINEES NIEUWJAAR IS SLECHT VOOR DE LUCHT IN THAILAND

0
232

~EEN LUCHTJE HAPPEN~

(Even buiten gaan wandelen)


BANGKoK:- De Chinese Nieuwjaarsactiviteiten zijn niet goed voor de luchtvervuiling waar Bangkok al maanden last van heeft. De Chinezen voegen daar zware metalen en andere gifstoffen aan toe.

De Thaise krant “The Nation” gebruikte een mobiele luchtkwaliteitsmeter om te kijken of de festiviteiten in Samut Sakhon behalve wat aan de feestvreugde ook aan de luchtvervuiling toevoegde. En, ja. Dat doet het. De meter liet duidelijk zien dat de rook van wierook, vuurwerk en verbrand ‘joss’ papier de luchtvervuiling verergerde.

Ieder Chinees Nieuwjaar wordt uitbundig gevierd in het dorpje Krathum Bean in Samut Sakhon met vuurwerk. Bijna elk huis steekt dan ook kaarsen aan, brand wierook en verbrand ‘joss’ papier (namaak bankbiljetten) om hun voorouders te eren en tevens de Chinese goden. Een publiek verzoek om dat ietwat te matigen ivm. de luchtvervuiling werd gehoord door dove oren.

De meter laat zien dat de waarden niet al te zeer opliepen, dankzij een sterke zuidelijke wind. Maar dat was buitenshuis. In huis waren de metingen ronduit zwaar ongezond met waarden van 200-450 mg/m3. Ter herinnering: 50 mg/m3 is het maximum veilige niveau in Thailand. In Nederland is dat 25 mg/m3.

In Chinese tempels waar wierook met kilo’s te gelijk verstookt werd was de situatie ook niet echt gezond. Daar mat men 80-300 mg/m3.

De luchtkwaliteit vloog naar beneden toen de wind wolken met giftige rook van vuurwerk, brandend papier en wierook de woonwijk in blies. De waarden vlogen omhoog naar 700 mg/m3.

Somnuck Jongmeewasin, werkt op Silpakorn Universiteit, en wijst er op dat het verbranden van ‘joss’ papier niet alleen hoge PM2.5 waarden heeft, maar ook zware metalen in de lucht brengt, zoals lood, chroom, nikkel en mangaan.

“De meest gebruikte kwaliteit voor joss papier is de goedkoopste kwaliteit papier, bedrukt met zware metalen, omdat het het goedkoopste is. In aanschaf is het erg goedkoop, maar het vervuild verreweg het meest. De rook en as bevatten gevaarlijk hoge waarden van lood en andere zware metalen die bijzonder gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Langdurige blootstelling kan longkanker, nierschade en de ziekte Parkinson bij o.a. kinderen veroorzaken.

Somnuck benadrukte dat vliegas en zwaardere as van joss papier als gevaarlijk chemisch afval beschouwt moet worden, en kan alleen vernietigd worden in speciale bedrijven. Hij stelt voor dat de overheid de restanten verzameld en op professionele wijze laat vernietigen.

De Nationale Milieu Commissie hield gisteren een speciale vergadering om maatregelen tegen de luchtvervuiling te bespreken.Ze wisten te bereiken dat Thailand haar veilige norm van 50  mg/m3 terug brengt naar 37,5  mg/m3. Dat ligt meer in lijn met wat andere landen als veilig beschouwen.

Greenpeace Thailand is ontevreden. Ze zeggen, en daar kan Olleke ze geen ongelijk in geven, dat Thailand tot op heden niets gedaan heeft in de hoop dat het allemaal overwaait. Het enige wat bereikt is, is dat de veilige norm iets is bijgesteld.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Nation