CHIANG RAI, EEN PRACHTIGE PROVINCIE IN HET NOORDEN VAN THAILAND

1
821

~HET NOORDEN KWIJT ZIJN~

(Niet meer weten waar je beland bent)


CHIANG RAI:- Chiang Rai is een mooie Thaise provinciehoofdstad die door de meeste toeristen worden overgeslagen. Het is tevens de toegangspoort naar de Gouden Driehoek: het grensgebied tussen Thailand, Myanmar en Laos.

De stad Chiang Rai ligt ongeveer 800 km ten noorden van Bangkok, in de gelijknamige provincie. Vanaf Chiang Mai is het nog zo’n 180 km verder noordwaarts. Deze groene stad is omringd door natuur en kleine bergdorpjes. De inwoners zijn erg vriendelijk maar kunnen zich wat minder goed verstaanbaar maken in het Engels, het toerisme is hier simpelweg minder ontwikkeld.

CHIANG RAI BEZIENSWAARDIGHEDEN
Bij een bezoek aan Chiang Rai moet je sowieso een tempel bezocht hebben. De mooiste zijn de Wat Phra Sing en de Wat Phra Keao in de stad, of de unieke en moderne ‘Witte tempel’ (Wat Rong Khun) buiten de stad. Je kunt ook een boottocht maken over de Mekong of een bezoek brengen aan het Karenvolk, een bergstam beroemd om o.a. de enorme halsringen die de vrouwen dragen.img_0898

WAT RONG KHUN “DE WITTE TEMPEL”
Wat Rong Khun, beter bekend als de ‘Witte Tempel’, is een hedendaagse en onconventionele boeddhistische tempel, ontworpen door Chalermchai Kositpipat in 1997. De tempel is gebouwd in een witte kleur om de reinheid van Boeddha weer te geven. Met witte mozaïek wordt de wijsheid van Boeddha weerspiegeld. De Witte Tempel werd in 2014 zwaar beschadigd door een aardbeving, maar werd gerestaureerd en is inmiddels weer in volle glorie te aanschouwen. Het is een van de bijzonderste en mooiste tempels die je ooit zult zien. Hij ligt ca. 45 minuten rijden buiten Chiang Rai.

NAMTOK KHUN KON FOREST PARK
Dit park buiten Chiang Rai leent zich perfect voor een wandeling door de natuur, en ligt op zo’n 45 minuten rijden van Chiang Rai. Het hoogtepunt is de Khun Kon of ‘Tat Mok’ van wel 70 meter hoog. Het is ca. 30 minuten lopen naar de waterval, waar je ook de mogelijkheid hebt om te zwemmen. De entree bedraagt 200 Baht.

ACTIVITEITEN IN CHIANG RAI
In de omgeving van Ciang Rai zijn talloze activiteiten en excursies te doen, vooral in het met jungle begroeide berglandschap: van trekkings langs bergdorpen en traditionele stammen tot jeepsafari’s en ritjes op een olifant (wat wij echter niet aanraden, gezien de manier waarop de olifanten behandeld worden!). In het Boomerang Rock Climbing Park is de de mogelijkheid om te klimmen. Voor elke leeftijd en niveau is er een geschikte route. Chiang Rai heeft voor de liefhebber zelfs twee golfbanen. Door de hogere ligging heeft Chiang Rai een koelere temperatuur waardoor het fijn golfen is in een schitterende omgeving.img_0900

Een andere leuke manier om de omgeving te verkennen is met de fiets. Je kunt fietsdagtochten boeken voor een halve dag tot tochten van vijf dagen.

GOUDEN DRIEHOEK
Het gebied waar Thailand, Myanmar en Laos samenkomen, heet de Gouden Driehoek. Deze streek was vroeger berucht vanwege opiumteelt en smokkel. In de afgelegen bergstreken komt dit nog steeds voor, maar de meeste boeren zijn overgestapt op tabaksteelt. Vanuit Chiang Rai kun je gemakkelijk naar Mae Sai reizen, een grensstad van waar je de andere twee landen kunt bezoeken (althans: een heel klein deeltje ervan).

ETEN EN UITGAAN IN CHIANG RAI
In Chiang Rai kun je goed dineren, van traditioneel Thais tot de meer Westerse keuken. Omdat de omgeving steeds bekender wordt bij toeristen, wordt het nachtleven langzaam wat uitgebreider. In het centrum vind je een speciale straat vol clubs en bars. Verwacht hier niet teveel van, het is niet te vergelijken met Bangkok of Phuket.

In de buurt van Walking Street is er dagelijks een avondmarkt waar je souvenirs en kunst kunt scoren of de lokale specialiteiten kunt proeven. Er hangt altijd een gezellige sfeer met veel entertainment zoals traditionele zang en dans.

OVERNACHTEN IN CHIANG RAI
Chiang Rai is één van de goedkoopste steden in Thailand. Er zijn genoeg goedkope guesthouses en betaalbare accommodaties, vanaf enkele euro’s zelfs al. Wil je een simpele kamer met airco en een eigen badkamer, doen moet je denken aan zo’n €10 per nacht. Middenklasse hotels zijn ongeveer €15 tot €40 en voor Europese begrippen vaak al best luxe. In de groene heuvels buiten de stad vind je enkele fijne relaxresorts: een tip is bijvoorbeeld het heerlijke Naga Hill Resort (vanaf €25!).img_0901

HOE KOM JE ER?
In ongeveer 3 tot 4 uur reis je met de bus van Chiang Mai naar Chiang Rai. De kaartjes kun je ter plekke kopen, en er gaan meerdere bussen per dag. Een busticket kost ca. €5 (1e klasse). Er is geen treinverbinding. Chiang Rai heeft een klein vliegveld waar je naar kunt vliegen vanaf Bangkok. Je kunt met bijvoorbeeld Air Asia of Thai Airways vliegen. Voor een retourtje betaal je rond de € 75.-

BESTE REISTIJD NAAR CHIANG RAI
Chiang Rai heeft een milder klimaat dan de rest van Thailand: in de hoogseizoenmaanden november t/m februari is het er soms ‘maar’ 20 à 25 graden. In de hete maanden april en vooral mei kan het alsnog oplopen tot soms wel 35 of 40 graden, maar vanwege de hogere ligging is de luchtvochtigheid een stuk lager, waardoor het beter uit te houden is. Het regenseizoen is van mei tot oktober. Voordeel is wel dat de natuur dan in bloei staat: vooral in augustus en september is de lucht fris en de natuur op z’n mooist.

Bron: 27vakantiedage.nl

1 REACTIE

Comments are closed.