CHIANG MAI HÉT YOGA-CENTRUM VAN THAILAND

0
1153

~ZO STIJF ALS EEN BOK ZIJN~

(Niet lenig zijn)


CHIANG MAI:- Soms raken dingen in een stroomversnelling. Yoga bijvoorbeeld werd in Chiangmai van oudsher beoefend. Vandaag de dag mag de stad zich het yoga-centrum van Thailand noemen.

Er zijn naar schatting van 35-jarige yoga-lerares Orissa Sances (oorspronkelijk uit de Isaan, getrouwd met een Amerikaan) in stad en directe omgeving ruim duizend yoga-studio’s te vinden. In het dorpje Hangdong op een steenworp afstand van Chiang Mai, waar Orissa een studio heeft die haar voornaam draagt, zijn het er volgens haar al meer dan tien.

Waarom yoga hier de laatste jaren zo populair geworden is weet ze niet precies. “Misschien heeft het te maken met de prijs. Yoga-klassen in Chiangmai zijn stukken goedkoper dan elders”, zegt ze. Met een brede lach voegt ze er aan toe: “En natuurlijk is het goed voor je.”

De yoga-stijl die ze onderwijst is Vinyasa-yoga, wat staat voor een vloeiende beweging van verschillende posities die asanas worden genoemd. Het is in de Verenigde Staten de meest populaire stijl.

 Een andere vorm van yoga die ze in haar studio geeft, is prenatale yoga als voorbereiding op een bevalling. ‘’Om miskramen te voorkomen, kun je er pas na vier maanden zwangerschap mee beginnen”, legt ze uit. “Maar het maakt bevallen een stuk gemakkelijker”. Vrouwen die deze vorm van yoga hebben beoefend kunnen ook in een verticale positie geboorte geven.”

Acro-yoga in het stadspark

Relatief nieuw in Chiang Mai is acro-yoga. Deze vorm wordt, zoals uit de naam al valt op te maken, gecombineerd met acrobatiek. Acro-yoga werd ontwikkeld in Montreal en door backpackers in Thailand geïntroduceerd. In Suan Buak Hat, het stadspark gelegen in het oude gedeelte van Chiangmai, kun je ze aan het werk zien.

Er zijn drie mensen voor nodig. Een ervan wordt de ‘base’ genoemd. De base houdt contact met de grond vaak liggend op de rug, zodat voeten en armen vrij zijn om de tweede persoon, de flyer, te ondersteunen.
 De flyer wordt van de grond getild naar een positie steunend op armen of benen (vaak ook beide) van de base. Er komt bij dit ‘kunstje’ vertrouwen, kracht en balanceerkunst kijken.
Tenslotte is er de spotter, die de posities bekijkt en indien nodig commentaar en aanwijzingen geeft. Ook moet de spotter erop toezien dat de flyer weer veilig landt

“In Thailand is acro-yoga niet zo populair”, vertelde Orissa. “Thaise mensen houden er niet van aangeraakt te worden. Het zijn voornamelijk kinderen die het leuk vinden.”
Orissa, die zo’n vijf jaar yoga beoefent, leerde de techniek in Chiang Mai van rondreizende backpackers. “Ik had zoals zoveel Thais eerst niet zoveel met ze op,” zegt ze. “Ik had het idee dat het ongewassen mensen waren, alleen maar bezig met drugs en free sex.”
“Maar nu ik ze beter heb leren kennen, heb ik mijn mening grondig herzien. Het zijn vaak heel aardige lui”.

Informatie en bron:
Foto: Orissa Yoga
Auteur: Antonin Cee
Bron: Thailandtref.com