CAMBODJA LAAT ALLE DIPLOMATIEKE PASPOORTEN AFGEGEVEN AAN BUITENLANDERS ONGEDAAN MAKEN

0
192

~BREAKING NEWS~


PHNOM PENH:- Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking in Cambodja is begonnen met het ongeldig maken van diplomatieke paspoorten die zijn afgegeven aan mensen die niet in Cambodja zijn geboren. Dit meldde The Phnom Penh Post vandaag.

Het artikel suggereert dat dit een mogelijke actie is naar aanleiding van de functie die de voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra die een Cambodjaans paspoort heeft gebruikt om zich als bedrijfsdirecteur in Hong Kong te registreren.

De regering heeft vorige week een instructiebrief uitgegeven over het verstrekken van diplomatieke paspoorten aan buitenlanders die zijn aangesteld als adviseurs en assistenten van de politieke elite en overheidsinstellingen.

De twee pagina’s tellende instructie die vorige week werd vrijgegeven door premier Hun Sen, welke The Post in het afgelopen weekend ontving, vertelde dat sommige buitenlanders die als adviseurs zijn aangesteld en dat assistenten van hooggeplaatste functionarissen middels divers instellingen genaturaliseerde Cambodjanen zijn geworden nadat zij een diplomatiek paspoort hadden aangevraagd.

De instructietekst zegt dat voorkomen moet worden dat dergelijke paspoorten verkeerd worden gebruikt, zoals vermeld in een onderbesluit van 2008, de overheid instrueert nu dat de Cambodjaanse diplomatieke paspoorten niet mogen worden afgegeven aan degenen die niet zijn geboren in Cambodja, tenzij het een “meest noodzakelijke paspoort” betreft.

“Alle ministeries en instellingen hebben de plicht om de diplomatieke paspoorten die zij hebben aangevraagd voor hun adviseurs en assistenten die niet Cambodjaans van geboorte zijn, in te vorderen en de paspoorten uiterlijk een maand na datum te overhandigen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, zo stond in de instructiebrief te lezen, die was ondertekend door Cambodjaanse premier Hun Sen.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de plicht diplomatieke paspoorten die al zijn afgegeven voor personen die niet Cambodjaans van geboorte zijn, te controleren en te vernietigen,” zo stelt de instructie in de brief.

Het beveelt ook het ministerie van Binnenlandse Zaken om met het gebruik van dergelijke paspoorten te voorkomen om de personen Cambodja binnen komen of te verlaten. Woordvoerder Ket Sophann van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde tegen de verslaggever van The Post gisteren dat zijn ministerie Premier Hun Sen had gevraagd om de instructie uit te vaardigen.

Hij weigerde ook commentaar te geven op wat er zal gebeuren als buitenlanders dergelijke paspoorten nog steeds gebruiken.

De instructies van de regering kwamen uit Hongkongs Engelse dagblad South China Morning Post meldde vorige week dat Yingluck, de voortvluchtige voormalige Thaise premier, in augustus vorig jaar een Cambodjaans paspoort had gebruikt om een ​​bedrijf in Hong Kong te registreren.

De regering ontkende vorige week dat haar ooit een Cambodjaans paspoort was afgegeven.

Fautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: PhotoStock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation, via The Phnom Penh Post – Asian News Network