BrEkEnD: VERPLICHTE VERZEKERING IS NIET VERPLICHT VOOR DE MEESTE +50 JARIGEN

0
474

~OOK VAN DE MOSTERD ETEN~

 (veel geld aan iets verliezen)


BANGKOK – Op dinsdag berichtte Olleke u dat het vanaf nu verplicht is voor iedereen boven de 50 jaar die lang in Thailand verblijven (pensionado visum) verplicht een gezondheidsverzekering moeten hebben.

Deze nieuwe regeling is door het kabinet bekrachtigd in april en aangekondigd door het ministerie voor volksgezondheid. Mensen die een OA visum (pensionado) aanvragen of verlengen moeten nu ofwel een Thaise ofwel een eigen gezondheidsverzekering hebben.

Thaivisa werd gelijk gebombardeerd met vragen van mensen die denken dat dit ook op hun van toepassing is. Nee, het geldt enkel voor mensen die een OA visum aanvragen. Dat zijn mensen van 50 jaar en ouder die niet (meer) werken.

Als u 50 jaar of ouder bent en werkt gebeurt dat op een ander type visum waar dit niet voor geldt. Daar gelden andere regels voor.

We moeten iets preciezer zijn, want volgens het ministerie geldt het niet voor mensen verblijven op basis van een pensioen, dat in het algemeen als een pensionado visum wordt gezien. De meeste buitenlanders verblijven op basis van deze ‘op basis van een pensioen’, dus daar geldt dit (nog!) niet voor.

Als u in Thailand naar de immigratie bent gegaan, en daar een jaarvisum heeft gekregen, is dat geen OA visum. Die kunt u enkel aanvragen via de Thaise ambassades, niet in het land zelf.

Zo ziet een Non-Immigrant Visa OA er uit:
imageproxy.jpg.bc50247cc9d5a3b0e5fb291c755dac24.jpg

Een verlenging op basis van pensioen is een stempel in uw paspoort:
rv.jpgDe aankondiging van het ministerie van volksgezondheid spreekt niet over ‘verlenging op basis van pensioen’, enkel over een verplichte verzekering bij het aanvragen of verlengen van een OS visum.

Om verder te gaan, het kabinet kondigde in november 2016 het OA-X visum aan, dat was een pensioenvisum dat 10 jaar geldig is. Dit OA-X visum werd geïntroduceerd in augustus 2017, en was in werkelijk 2 visums van 5 jaar samengevoegd en bestemd voor welgestelde mensen uit 14 landen, waaronder Australië, Amerika en Europa.

Dat visum heeft behalve de verplichte verzekering ook de verplichting om 3 miljoen Bahtjes op een Thaise bank te parkeren.

Het is een goede zaak om u voor te bereiden. Op dit moment hoeft u niet verplicht een gezondheidsverzekering af te sluiten, als u een ‘gewoon’ pensionado visum heeft. Maar u kunt er op zeker vanuit gaan dat dit op niet al te lange termijn ook voor deze groep buitenlanders verplicht gaat worden.

Thaivisa