BIOMETRISCHE PASPOORTSCANNERS ZIJN HARD NODIG OM BUITENLANDSE ZAKKENROLLERS DIE HET OP TOERISTEN VOORZIEN HEBBEN TE STOPPEN

0
323

~DE RUBICON MOET OVERTROKKEN WORDEN~

(De beslissende stap ondernemen)


BANGKOK:- Een columnist van het Thaise “Plueng Payak” riep de autoriteiten op om op kort termijn met biometrische paspoortlezers aan de gang te gaan om te voorkomen dat buitenlandse zakkenrollers blijven doorgaan met het bestelen van toeristen.

Criminele bendes en alleenwerkende individuen die op toeristen in drukke gebieden leven, keren vaak onder een nieuwe naam terug naar Thailand om weer even zo vrolijk door te gaan met het duperen van toeristen, zo schreef de columnist.

Het is een groot probleem voor de politie, ondanks de inspanningen van immigratiechef luitenant generaal Surachate Hakparn, die vaak in de media verschijnt bij de arrestaties van criminele personen.

De columnist noemde een recent geval van een Britse toerist die op het BTS werd gevolgd door een Algerijnse dief die meer dan 100.000 pond sterling van de toerist bij Mo Chit wist te ontvreemden. Vervolgens gebruikte hij de door hem gestolen creditcards om goederen te kopen. Hij zou later veel diefstallen bekend hebben.

Generaal Suracahate had zijn afgevaardigden opgedragen het probleem voor eens en altijd op te lossen, maar kreeg te maken met het verschijnsel dat de dieven hun naam en modus operandi veranderden.

Ze vrezen echter de man die bekend staat als “Big Joke” die op hardhandige wijze de uitgekookte zakkenrollers uit Mongolië, de Filippijnen, Vietnam en Cambodja met hen met vuur en zwaard bestrijdt.

De dieven richten zich bijna altijd op toeristen die kwetsbaar zijn en hun beroving vaak niet rapporteren omdat ze onbekend in het gebied zijn en bovendien weinig tijd omdat ze op vakantie zijn. Ook zouden ze moeite hebben met communicatie in een vreemd land.

Maar de diefstallen zijn problematisch voor de toeristenindustrie en het imago van Thailand. Ze leiden tot hogere verzekeringspremies en slechte pers.

Biometrische paspoorten zijn in de toekomst een goede manier om de autoriteiten een helpende hand te bieden in de strijd tegen dit soort misdaad, zei hij.

Vaudje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai Rath
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai Rath