BEWONERS VAN PHETCHABUN ZIJN TEGEN NIEUWE GOUDWINNING

0
120

~DE DANS OM HET GOUDEN KALF~

(de strijd om rijk te worden)


PETCHABUN – Anti-goudmijn groepen verzamelden zich in Nong Pai om te demonstreren tegen mijn activiteiten nadat bekend was geworden dat een goudmijn toestemming had gekregen om naar goud te zoeken in een groot stuk grond van de provincie.
De demonstranten, die zich verzamelden in het kantoor van de Nong Pai Stichting in het district Nong Pai en eisten dat de chef van de provinciale industrie wel of niet toestemming gegeven heeft om naar goud te zoeken.

De gouverneur van Phetchabun heeft de ambtenaar tot woensdag de tijd gegeven om met een verklaring te komen.

Sutthaya Kurin, een inwoner van Tambon Na Chaliang, vraagt zich af hoe die vergunning afgegeven kon worden, nadat de regering artikel 44 gebruikte om het zoeken en winnen van goud te stoppen in 2016.

Ze weet wel dat een mijnbedrijf vergunning heeft gevraagd om naar koper te zoeken in plaats van goud. De directie van dat bedrijf heeft verschillende inwoners van haar dorp benaderd om steun te vragen voor hun mijn activiteiten, omdat dit – zeggen ze – welvaart naar het dorp kan brengen.

Een van de bedrijven die door het verbod van de Thaise regering werd getroffen is Chatree, nu een dochterbedrijf van het Australische Kingsgate Consolidated. Ze werken in de provincies Pichit en Phetchabun.

Kingsgate is in een juridische strijd met de Thaise regering verwikkeld over het Thais-Australisch Vrijhandelsverdrag. Ze zeggen dat de het verbod van de Thaise regering om naar goud te delven grote schade aan hun bedrijf heeft veroorzaakt.

Thai PBS World