BESTE MANIER OM KUSTEROSIE TE VOORKOMEN: MANGROVES PLANTEN

1
1055

~DOOR DE BOMEN HET BOS NIET MEER ZIEN~

(door alle details het overzicht verliezen)


BANGKOK:- Verzakking veroorzaakt door menselijke activiteiten in groot Bangkok is de belangrijkste reden waarom de kustlijn bij de baai van Bangkok erodeert, heet een studie aangetoond.

Maar de experts waarschuwen tegen het bouwen van harde constructies (‘dijken’) om erosie tegen te gaan, want dat kan het probleem alleen maar erger maken. Veel beter is het om mangroves te herbebossen.

In het district Samut Chedi kan je een kleine tempel zien op de kustlijn. Dat is Wat Khun Samutchin, een oud overblijfsel van een gemeenschap die in zee is gezonken. Dat kan Bangkok ook overkomen.

Thanawat Charupongsakul, directeur van Thailand Global Warming Academy, waarschuwt dat het binnenste deel van de Golf van Thailand, in het bijzonder de 120 km bij Samut Prakan, bangkok, Samut Sakhon en Samut Songkhram het meest gevoeligst zijn voor erosie. Volgens Thanawat erodeert de kustlijn met 30 meter per jaar. Als er geen maatregelen getroffen worden verliest Thailand 24.000 hectares in de komende 50 jaar. Daar moeten we ons ernstig zorgen over maken, vind hij.

“In mijn studie ontdekte ik dat verzakking voor 68% bijdraagt aan de huidige problemen van kustlijn erosie, met 16% door zeespiegelstijging, 7% door gebrek aan sedimentatie en 3% door baggeren. Dat is allemaal het gevolg van menselijke activiteiten, vooral de verzakking, dat komt door de urbanisatie van groot Bangkok.”

Surajit Chirawate, een Eerste Kamerlid in ruste, zegt dat als de mensen serieus wat willen doen tegen de verzakking van Bangkok, dan moeten ze stoppen met het bouwen van harde constructies, zoals dijken, zeemuren, pieren en golfbrekers. Dat soort constructies lossen niets op, en maken de erosie allen maar erger.

Harde constructies zorgen voor grotere golven, en dat veroorzaakt meer erosie, zegt hij. Een betere oplossing zijn meer flexibele barrières zoals bamboe hekken die de kracht van de golven breken, en sediment laten bezinken achter de barrière.
 

“De volledige kustlijn van Samut Songkhram gebruikt bamboe schermen als golfbrekers, en we ontdekten dat dit een hele effectieve en goedkope manier is,” zegt Surajit. “Sediment bezinkt snel achter de schermen, en we planten mangrove bossen om de grond te binden, en zo land te winnen. Dit is een stuk goedkoper dan het bouwen van dijken.”

“Het budget nodig voor een bamboe scherm is ongeveer Bt. 8 miljoen per kilometer. Die kosten kunnen we terugbrengen naar Bt. 2 miljoen als de autoriteiten de bevolking toestaan om hun eigen schermen te bouwen. Het enige wat we moeten doen is iedere drie jaar die schermen repareren.”

Volgens onderzoek heeft het district Phra Samut Chedi het meest land verloren door erosie in de afgelopen 10 jaar, de kustlijn is daar maar liefst 390 meter het land inwaarts gegaan. Dat staat in schril contrast met tambon Klong Khon in Samut Songkhram, dat in dezelfde periode 270 meter land gewonnen heeft door het plaatsten van bamboe schermen en mangrove bossen.

Het behouden en verzorgen van een gezond mangrovebos helpt tegen erosie, en dat kan gezien worden op Google satelliet foto’s. Die foto’s laten een gezond mangrovebos zien in tambon Klong Khon, maar de kustlijn van Phra Samut Chedi heeft slechts een dun randje mangrove, en op sommige plaatsen helemaal niets.

Thai Visa

1 REACTIE

Comments are closed.