BELANGRIJKE MONNIK BESCHULDIGD VAN VERVALSING KONINKLIJKE EMBLEMEN

0
379

~ONDER VALSE VLAG VAREN~

(Zich voordoen als een ander of zich anders voordoen)


BANGKOK:- De laatste keer dat Buddha Issara, 69, in het openbaar verscheen was in zijn tempel op woensdag, toen hij een diep onderdanig excuus kreeg van een advocaat die hem had belasterd.Nog geen 24 uur later werd het leven van de activistische monnik dramatisch anders. Het hoogtepunt van zijn carrière was toen hij straatprotesten leidde, met zijn eigen gewapende medestanders. Nu staat hij terecht wegens ernstige beschuldigingen, waaronder het vervalsen van koninklijke emblemen. Zelfs de verontschuldigende advocaat was verbaasd.

“Wat? Is hij aangeklaagd?” zegt Wichai Prasertsudsiri, die een religieuze groep leidt die zich ‘verdedigers van het Boeddhisme’ noemen aan de telefoon. “Dat wist ik echt niet.”

De aanklachten zijn niet mis. Buddha Issara wordt beschuldigd van het stelen van vuurwapens, afpersing, en het vervalsen van koninklijke emblemen op amuletten die hij verkocht. De politie wil niet zeggen waarom ze hem juist nu, jaren na de gepleegde misdrijven, gearresteerd hebben. Vijf andere hoge prelaten werden ook gearresteerd wegens verduistering van tempelfondsen.

Een bijzonder arrestatieteam van de politie bestormde de tempel van Issara vroeg in de ochtend. De politie zegt dat hij gezocht werd omdat hij zijn zware jongens opdracht had gegeven om vuurwapens te stelen tijdens de anti regeringsrellen in 2014 die hij leidde, en omdat hij een hotel had afgeperst van 120.000 baht nadat hij en zijn medestanders daar verschenen en eisten dat ze daar konden slapen.

De zwaarste beschuldiging is die van het vervalsen van koninklijke emblemen. Daar staat twintig jaar gevangenisstraf op. Het beweren dat je een relatie met het koninklijk huis hebt (anders mag je die emblemen niet gebruiken) is een heel zwaar misdrijf in Thailand.

“Tenminste 40 mensen zijn gearresteerd die beweerden relaties met de monarchie te hebben om daar zelf beter van de kunnen worden,” zegt Yingcheep Atchanont. Hij is monarchist, en houdt dit soort zaken in de gaten. “Daaronder waren ook mensen die werkten op koninklijke projecten.”

Buddha Issara is borgtocht geweigerd, en zal vrijwel zeker door de religieuze autoriteiten ontmonnikt worden.

De beschuldiging van koninklijke vervalsingen werden door advocaat Wichai ingediend in april 2017. Wichai verzameld zelf amuletten. Hij kon in de documenten geen toestemming vinden dat Buddha Issara daar toestemming voor had, en ging naar de politie. Boedhistische autoriteiten bevestigden later dat Buddah Issara inderdaad geen koninklijke toestemming had. Wichai was zelf verbaasd het nieuws te horen, hij had vele maanden niets gehoord.

De tempel Wat Onoi, waar Buddah Issara woont weigert elk commentaar.

De arrestatie van de activistische monnik komt voor velen als een complete verassing, omdat hij bekend staat als een fanatiek supporter van junta voorzitter en premier Prayuth. De coupe die Prayuth pleegde kwam na maanden van protesten waarbij Buddha Issara intiem betrokken was.

De voormalige gele shirtjes leider Veera Somkwamkid had het allemaal zien aankomen. “Zijn tijd is gekomen. Laten we maar zeggen dat er nog veel meer aanklachten gaan volgen. Ik denk dat het tijd is voor verandering.”

Veera zegt dat hij had gehoord dat  ‘een belangrijk persoon’ bezig was om Buddha Issara te besmeuren, maar hoe of wat daar wilde hij niet op ingaan. “Ik geloof dat de politie optrad op orders van heel hoog.”

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod