BANGKOKSE COMMISSARIS WIL MINDER BUSSEN OP DE STRAAT ZIEN

0
322

~APEN EN BEREN OP DE WEG ZIEN~

(Bezwaren zien)


BANGKOK:- Een Bangkokse politieagent heeft een briljante oplossing voor het chronische verkeersprobleem van de hoofdstad. Gewoon minder bussen laten rijgen. Probleem opgelost!Begrijpelijkerwijze is het departement voor transport niet gecharmeerd van die oplossing. Chamnan Yoosa-ard of the Bangkok Mass Transit Authority was boos nadat een politiechef grote stadsbussen de schuld gaf van het fileprobleem. Vooral bij de plaatsen waar de skytrain en Metro uitgebreid worden is het dikke pret met heel veel bussen.

“De BMTA bussen zijn niet de oorzaak van het verkeersprobleem,” schreef Chaman online. “Het doet me pijn te horen dat dit als oplossing naar voren komt van mensen die beter zouden moeten weten.”

Op dinsdag kwam pol. gen-maj. Jirapat Bhumijit met een aantal maatregelen om het verkeer iets te versoepelen, vooral tijdens de spits. Een er van is meer shuttlebussen inzetten, en een ander is het aantal stadsbussen  verminderen. Olleke schrijft het woord bussen maar even met chocoladeletters, zodat u de logica kunt proberen te vinden. Mijn lukt het niet.

“Deze bussen zijn groot, oud en versleten. Als ze in het verkeer vast komen te staan, of panne krijgen, nemen ze heel veel ruimte in beslag. Er is onderzoek nodig om te weten welke bussen met te weinig passagiers rijden. Die moeten verdwijnen, wat het verkeer sneller zal laten doorstromen.”

De fileproblemen van Bangkok zijn legendarisch. En weer terug op het voor skyrain niveau, door de verschillende constructies die even snel opschieten als een slak op een teerton. op Ramkhamhaeng Road (een wanhoop in de spits) zijn twee rijstroken afgesloten wegens werkzaamheden, en dat zal de komende vijf jaar zo blijven ook.

Chamnan hekelde het regeringsbeleid, omdat in de meeste beschaafde landen het beleid precies andersom is: daar moedigt men de bevolking aan om het openbaar vervoer te gebruiken. In Thailand subsidieert de regering particulier autobezit.

Hij was ook erg boos, omdat de regering zijn stadsbussen voor van alles en nog wat inzet, maar dan wel op een koopje. Bangkokse stadsbussen worden bijvoorbeeld gebruikt om bevolking te evacueren bij overstromingen. Maar het budget is belabberd, de salarissen van het personeel zijn eigenlijk fooien voor de moeite en de BMTA staat zwaar in het rood.

Verder zegt het dat iedere dag tot 97.000 forensen gebruik maken van de bus op Ramkhamhaeng Road. Wat moeten die mensen doen zonder bussen? Dat zijn minstens 25.000 auto’s en 72.000 meer brommers op die al overvolle weg.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Bangkok
Bron:Khaosod