BANGKOK MOET ZICH VOORBEREIDEN OP KLIMAATVERANDERING

0
932

~EEN ROEPENDE IN DE WOESTIJN ZIJN~

(Niemand die naar je wil luisteren (bij raad/waarschuwingen))


BANGKOK:- De Thaise hoofdstad  moet zich voorbereiden op (nog) hogere temperaturen, overstromingen en ziektes vanwege – u raadt het al – de klimaat opwarming.

Experts waarschuwen dat wolkenkrabbers, beton en wegen de hoofdstad domineren, en dat airconditioning slecht voor het milieu is.

Het departement voor milieu van de gemeente wil daarom graag zien dat Bangkokianen meer gebruik maken van het openbaar vervoer, meer bio diesel tanken, en dat de gemeente meer groen toevoegt aan de stad.

Departementschef Sermsook Noppapan zegt dat er plannen zijn om meer fietspaden te bouwen, en dat de bevolking opgeroepen wordt om minder elektriciteit te verbruiken. De start van die campagne begint op 30 maart.

“We zijn ook van plan om meer stadsparken aan te leggen en bomen te planten opn ongebruikte stukken grond, en we gaan een mangrove bos herstellen in het district Bang Khun Thian,” zegt Sermsook.

Behalve deze goede voornemens moet de gemeente ook plannen maken voor overvloedige regenval, overstromingen en ziektes.

Hogere temperaturen geeft meer kans op knokkelkoorts, zegt Suppakorn Chinvanno, klimaatexpert. Insecten doen het goed in een warm klimaat, vooral als het vochtig is. Als het meer gaat regenen komt er meer stilstaand water dat de beste plek biedt voor insecten om zich te vermenigvuldigen. De gemeente moet daar nu rekening mee gaan houden, zegt hij.

Professor Wijitbusaba Ann Marome denkt ook dat de hemel naar beneden valt. U merkt er nog niets van, maar er valt meer regen, en buiten het gebruikelijke regenseizoen. “Zware overstromingen kunnen grote invloed hebben op de gemeenschap,”waarschuwt ze.

Stadsplanners moeten rekening houden met de leefgewoontes van de bevolking, maar ook met veranderingen in het klimaat zegt prof Wijitbusaba.

Vautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The nation
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Nation