STADSNIEUWS | BALI HAI PIER PROJECT IN PATTAYA IS WEGGEGOOID GELD

0
357

~WATER NAAR DE ZEE DRAGEN~

(Zinloos bezig zijn)


PATTAYA:- Critici voorspelden dat de ontwikkeling van een kantoorgebouw en conferentiecentrum op Bali Hai Pier een witte olifant zou worden. Ze hebben gelijk gekregen. Het gebouw werd voor een vermogen gerenoveerd in 2017 en staat nog steeds leeg. 

Wat precies is een witte olifant? In vroegere tijden, nog steeds eigenlijk, waren witte olifanten privé eigendom van de koning. Alleen de koning kon de olifanten de zeer kostbare huizing en verzorging geven die ze nodig hebben. Zo af en toe als een edele een iets te grote mond kreeg gaf de koning hem een witte olifant cadeau. De edele kon de gift niet weigeren, dat zou een grove belediging zijn. Maar hij wist dat hij failliet zou gaan aan de verplichte zeer kostbare verzorging van het beest. En dat was nou net de bedoeling van de koning.  Daar komt de uitdrukking dus vandaan: een zeer duur en volkomen nutteloos geschenk.

Er is voor meer dan 25 miljoen baht verspijkerd aan het Bali Hai Service Centrum, een project dat de militaire regering noodzakelijk vond om indruk te maken op buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Hert werd met veel bombarie geopend in november 2017 en is nooit gebruikt.

Het staat tot op de dag van vandaag leeg. Een complex met twee vleugels, kantoor, een conferentiecentrum en een ticket balie, opslagruimtes, nog meer kantoren en openbare toiletten. Brandschoon, want het gebouw wordt wel goed schoongehouden.

Het gebouw was onderdeel van een 200 miljoen baht project dat de militairen spendeerden aan de pier. 97 miljoen werd verbrand in het landschap, met het planten van bomen en aanleggen van groene zones. Tijdens een vroeg publiek debat was al duidelijk dat het project nergens voor nodig was. De pier had al meer dan genoeg kantoorruimte om het scheepsverkeer en de pier zelf te managen.

Er werd nog een keertje 30 miljoen in de lucht gegooid in het renoveren van een verouderde scheepswerf, ophangen van 96 CCTV camera’s en drie dokken voor speedboten.

De hoofdingenieur van de gemeente is Nattapong Santaveesuk. Hij zegt dat, inderdaad, het gebouw nooit gebruikt is. Maar heeft de gemeente het vergeten? Welnee. De gemeente voert nog steeds dagelijks onderhoud uit. Wat er mee gebeurt hangt van de politici af, zegt hij.

Fautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: The Pattayamail
Content: B. Botje in Oost Thailand
Bron: Pattaya Mail