AUTISTISCHE MARTIJN NAAR JAPAN AFGEREISD!

65
743

~HIJ HOUDT DE KOP ERVOOR~

(Ondanks alle problemen blijft hij het proberen)


Bangkok – Martijn Goorts, de autistische jongen uit Uden die naar Thailand was uitgeweken uit angst voor een nieuwe opname op een gesloten afdeling in Nederland, heeft zijn familie laten weten dat hij naar Japan is afgereisd.

Zijn moeder kreeg vanochtend tot haar grote opluchting een e-mail van haar zoon, nadat hij vorige week plotseling het contact had verbroken. „Ik ben blij dat hij heelhuids is gearriveerd in Japan, blij om weer een teken van leven te hebben”, laat Angeline ten Have weten.

Ze weet niet hoe lang hij er zal blijven en of hij een retourticket heeft geboekt. Hij had eerder deze week zijn hostel in Bangkok verlaten, waar hij sinds half juni verbleef, en de receptionistes daar ook verteld dat hij naar Japan ging.

ZIE OOK: Autistische Martijn zit weer in Thailand

Martijn, die het syndroom van Asperger heeft en zeer intelligent is, bracht twee jaar lang met tussenpozen op een gesloten afdeling van de GGZ Oost-Brabant door en is extreem angstig voor de psychiatrie in Nederland.

De Udenaar verbleef in mei vier weken lang op een psychiatrische afdeling van een internationaal ziekenhuis in Bangkok, waar hij goed leek te gedijen. Hij volgde daar therapie en een dagprogramma met activiteiten als koken en yoga, vrijwel zonder medicatie. Hij besloot vrijwillig terug te keren naar Nederland, maar kreeg daar geen hulp en begeleiding.

Informatie en bron:
Foto’s: Telegraaf
Tekst: Annelie Langerak
Bron: Telegraaf.nl

65 REACTIES

 1. Hij was in Mei in Thailand, volgde een dag programma en gebruikte bijna geen medicatie. Kan nog herinneren dat zijn moeder riep: Martijn heeft speciale medicatie nodig en dat hebben ze niet in Thailand. Nu heeft hij opnieuw een bezoek gebracht aan Thailand en reist verder naar Japan. Zonder problemen. Goed gedaan Martijn. Hoe meer ik lees over jou, hoe meer ik jou gelijk geef. Moeders wil je aan de medicatie en GGZ Nederland wil je opsluiten. Reis de wereld rond en geniet van alles wat je meemaakt.

  • Robert, de jonge man is zwaar autistisch en ook nog eens zeer verslavingsgevoelig (deze combinatie leidt bij hem tot ernstige psychoses). Hij kan in een zeer korte tijd zeer agressief worden. Hij heeft helaas zijn medicatie nodig en alleen de wereld rondreizen is geen goed plan.

  • Het enige wat ik uit dit verhaal kan opmaken is dat de medische verzorging in Nederland volledig onbekwaam blijkt te zijn voor hem. Hij is rustig, gebruikt bijna geen medicatie tijdens zijn opname in Thais ziekenhuis, ziet er goed uit, volgens de dames van de receptie van zijn Thaise resort. Er is geen enkel bericht omtrent agressie muv de periode in een gesloten afdeling onder misschien wel verkeerde medicatie.

  • Liefde volle verzorging met bijna geen medicatie in een thais ziekenhuis doet hem blijkbaar meer goed dan de medicatie in combinatie met geen of bijna geen verzorging (zal wel.weg bezuinigd zijn) die hij van het ggz krijgt. Zijn moeder zou beter gaan onderzoeken ofdat hij niet in dat thaise ziekenhuis opgenomen kan worden in Nederland kan het niet maar hier gaat het blijkbaar goed. Waarom dat niet proberen te bereiken? Dat het goed ging is uiteraard geen garantie voor de toekomst maar het zou toch zeker hoop moeten geven. De verzorging kosten zijn hier ook lager dan in Nederland dus ook voor de ggz lijkt mij iets wat het proberen waard is.

  • Het zit zeker meer gecompliceerd in elkaar dan hoe jullie het schetsen , denken jullie nou echt dat alles haarfijn wordt verteld in de media of op social netwerk ???? Ik denk dat niemand zo snel met een oordeel klaar moet staan . Maar 1 ding staat vast en dat Martijn hulp nodig heeft , en dat het op een betere manier moet dan in Nederland er aan toe gaat .

  • Hij is zelfstandig naar Thailand gekomen, heeft zich keurig gedragen, wat ik niet kan zeggen van alle toeristen, heeft keurig op tijd het land verlaten, geen overstay. Is geheel zelfstandig nu naar Japan blijkt uit e-mail aan het thuisfront. Zolang er geen problemen zijn, waarom zou hij hulp nodig hebben? Natuurlijk staan niet alle details op Sociale media en in de pers. Maar iemand die zonder problemen te maken, zelfstandig de wereld rond reist en dit ondanks zijn handicap, wens ik veel plezier. Velen kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

  • Robert Lagas zowel jij als ik kunnen daar niet over oordelen , ik doe dat dan ook niet …. zelf mijn dochter van 16 kan alleen de wereld over reizen dat wil niet zeggen dat ze verstandig genoeg daar voor is ….. en jij en ik weten niet of ie geen agressie buien of wat dan ook heeft meegemaakt …..

  • Robert Lagas ik heb niet geschreven dat ie niet zelfstandig mag of kan …. lees beter sukkel !! Ik zeg dat wij daar geen oordeel over kunnen geven !! Hij is volwassen maar dat wil niet zeggen dat ie dat in zijn hoofd is ….

 2. Die kerel is stapelgek.Vroeg of laat is hij einde Latijn en keert alles zich tegen hem.We gaan eens verder praten in een 3 -tal maanden.Als het zo lang gaat duren.

 3. Wat een hoop heisa over een jongen die op zichzelf wil leven en naar andere landen wil reizen, dat is zijn zaak en daar heeft niemand zaken mee, voor zover als ik het volg misdoet hij niemand iets, ziet er normaal uit, en zit nu in Japan! En dat is zijn volste recht, net als van iedereen! En voor de reacties komen: zijn moeder is die ganse heisa gestart, hij niet! Ik hoop dat hij van zijn reizen geniet!

 4. Die jongen heeft groot gelijk!
  GGZ is dan nu een grote klant kwijt! Snap het van die instelling ook wel, zolang client daar verblijft stroomt daar geld binnen. Ze houden daar vaak mensen voor de gek door ze vol met pillen te proppen.
  In Thailand hebben ze tenminste het verstand om de mensen hun innerlijke rist te gunnen, en daar knap je tenminste wel van op.
  Met die rot medicatie van het GGZ knap je niet van op maar zak je alleen maar verder het dal in. Maar dat weten ze bij het GGZ maar al te goed!
  Zolang de client medicatie slikt kunnen zij consulten declareren!

 5. Ondanks dat hij autisme heeft . wil niet zeggen dat hij niet als een normaal mens kan redeneren. autisme betekend niet dat je gek bent. Misschien kan het eens goed zijn voor zichzelf om geconfronteerd te worden met een “normale” levensgang. En waar hij vanuit zichzelf kan oefenen om te communiceren met een persoon. of andere normen kan uitoefenen om zijn dromen waar te maken

 6. Dat is nu eindelijk eens eens een verstandige reactie, op de laatste foto zag hij er gelukkig en ontspannen uit, en nog eens, dat is geen kind, dat is een volwassen man!

 7. Wie heeft er in feite het recht om over iemands leven te oordelen, die vent doet wat hij wil, is meerderjarig, heeft geen strafblad, al reist hij naar de maan, daar heeft niemand maar dan ook niemand zich mee te moeien, de enige die lawaai maakte was zijn moeder, van hem hoorde ge niks, en het is veelbetekenend dat hij na korte tijd weer naar de andere kant van de wereld was, dus zo goed moet het thuis ook niet geweest zijn! En hij wordt snel agressief, dat is ongeveer het stomste wat ge hier in Thailand kunt doen, en toch heb ik geen enkel bericht gelezen dat hij hier problemen had, integendeel, nu zit hij in Japan, ben zeker dat hij weeral een ander land in het hoofd heeft, en gelijk heeft hij, hij doet het toch maar! 🙂

 8. Die jongen heeft idd groot gelijk en is niet gek.
  Hij heeft al bewezen dat hij zich kan redden in het buitenland. Waarschijnlijk word hij daar wel met respect behandeld.

 9. Laat deze man toch doen, financieel blijkt het zich te kunnen veroorloven is toch ok. Anderzijds vraag ik mij af hoe hij dit alles klaarspeelt zonder VISUM of uitreisticket. Dus zo dom is hij ook al niet. Geniet ervan zolang het kan maat, want ik denk toch dat uw reis ergens ten einde zal lopen op een of ander probleem. Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan, maar had dan ook de leeftijd om de vroeger of later opdagende problemen op te lossen

  • Hij zou moeten gek zijn van niet, en hij is zeker niet gek, het is hier idd zalig om wonen, maar het is zoals men zegt, men moet op verschillende plaatsen gewoond hebben om te weten waar het het best is! 😉

  • Nou, wij hoeven het ook niet te weten, hij is blijkbaar meer dan slim genoeg om het zelf te weten, wat ik denk is dat hij het in Nederland goed zat is, en daar kan ik hem echt geen ongelijk in geven, maar zonder mijn Noorderburen te willen beledigen, het is bij ons in Belgie al geen haar beter, het zal nog heel lang duren voor ze mij daar terugzien, dus in dat opzicht kan ik hem geheel volgen!

  • Voor mij ook niet man, ze spreken altijd over gespecialiseerde opvang in Nederland, nou voor zover ik het kan volgen redt hij zichzelf heel aardig aan de andere kant van de wereld als jongeman zonder die opvang!

 10. Hopelijk een betere tijd in Japan. Maar nogmaals laat hem eerst ontgiften van al die medicatie supplementen die hij overal wist te haken. Zoals ik al zei sprak hij daar in de kliniek de hele dag over. En echt gemotiveerd was hij soms niet. En behulpzaam waren de hulp verleneners hier wel.

  Dus succes in Japan. Zet hem op Martijn!!

Comments are closed.