Home Featured AUSTRALISCHE DUIKERS ZIJN NU AUSTRALIËRS VAN HET JAAR

AUSTRALISCHE DUIKERS ZIJN NU AUSTRALIËRS VAN HET JAAR

0
AUSTRALISCHE DUIKERS ZIJN NU AUSTRALIËRS VAN HET JAAR

~JONGENS VAN JAN DE WITT~

(Dappere, moedige mannen)


BANGKOK:- 2 Australische grotduikers die hielpen met de dramatische redding van de Wilde Zwijntjes in de Tham Luang grot zijn allebei tot Australiër van het jaar 2019 benoemd.Richard Harris en Craig Challen zijn 2 van de 8 Australiërs genomineerd voor de Australiër van het jaar 2019 onderscheiding in Canberra. Beiden wonnen. Dat is de eerste keer sinds 1967 dat de onderscheiding aan mensen betrokken bij hetzelfde voorval de onderscheiding samen winnen.

Harris is anesthesist en duiker, en woont in Adelaide. Callen is kampioen duiker in Wangara, in West Australië. Beiden maakten deel uit van het team dat de Wilde Zwijntjes en hun coach redden uit de Tham Luang grot afgelopen jaar in juli.

De mannen bleven drie dagen in het grottensysteem gedurende de reddingsoperatie, waarbij ze vele kilometers onder gevaarlijke omstandigheden onder water moesten zwemmen. Harris deed dat, voerde medische controles uit op de kinderen, en paste anesthesie op hen toe. Challen vervoerde de jongens daarna naar de uitgang. De twee werkten onvermoeibaar samen tot alle 13 slachtoffers gered waren.

De daadwerkelijke redding van alle slachtoffers duurde drie dagen. Een Thaise duiker, Saman Kunan, kwam daarbij om het leven.

De commissie prees beide mannen voor hun onbaatzuchtige en heldhaftige houding om andere te helpen. Beide mannen waren al onderscheiden met de Star of Courage, de op een na hoogste Australische civiele onderscheiding.

Fautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World