ARRESTATIE BEKENDE MONNIK WEKT DE WOEDE VAN ZIJN VOLGELINGEN OP

0
424

~ZIJN GRAM NIET KUNNEN HALEN~

(Machteloos woedend zijn)


BANGKOK:- Volgelingen van een bekende activistische monnik die straatprotesten leidde in 2014 kwamen in grote getale protesteren buiten de gevangenis waar hij nu zit.

Olleke berichtte u dat Phra Buddha Issara vlak voor het weekeinde met een bijzonder arrestatieteam opgepakt was. Zo heet hij nu niet meer, want hij is uit de orde van monniken gezet. Zijn naam is nu Suwit Thongprasert. Vele aanhangers bezochten hem in Bangkok Remand Prison, en nog meer klaagden over de politieactie om hem te arresteren.

“Hij heeft veel goed voor het land gedaan, maar dat heeft hem in zwaar water gebracht en is hij uit de orde van monniken gezet. Dat is niet goed,” schrijft Mayuracht Manothai, een 80 jaar oude aanhanger van de (nu: ex) monnik. “Hij is een goed mens. Ik kan niet geloven wat er gebeurt is.” Mayurachat zegt dat hij sinds 2001 een volgeling van de monnik is.

De oude baas doet dat niet alleen. Zelfs sommige politici steunen de monnik. “Die arrestatie was niet goed. Het verschilt van de arrestatie van andere monniken onder soortgelijke omstandigheden,” zegt Paiboon Nititawan, hoofd van de Hervormingsvolkspartij. Hij refereerde aan de arrestatie van andere monniken tegelijkertijd op andere plaatsen in Bangkok. “Ik ga deze zaak onderzoeken.”

Gen-maj. Rianthong Nanna, de oprichter van een ultra royalistische groep, is het ook niet eens met de arrestatie. “Phra Buddha Issara beschuldigen zodat hij gearresteerd kan worden en daarna ont-monnikt, is goed voor hem. Zo krijgt hij meer respect en meer aanhangers.”

Kanok Ratwongsakul, vice president van The Nation Multimedia Groep, bekritiseert de arrestatie ook. “Toen ik de beelden zag van de arrestatie dacht ik aan een gevaarlijke dief of een moordenaar. Dit gaat om een monnik!” schreef hij op zijn Facebook pagina. “Wat er ook gebeurt, wat de aanklachten tegen hem ook zijn, hij had nooit de gedachte om te ontvluchten. Geen van zijn volgelingen verzette zich tegen de aanhouding. Waarom zoveel geweld? Was dat voor de camera? Dit is volledig ongepast.”

Pol. kol. Narat Sewattanan, directeur generaal van het gevangeniswezen bezocht Buddha Issara en vijf andere hoge prelaten die ook gearresteerd werden op donderdag. “Omdat we ons zorgen maken over gevangenen die andere politieke standpunten hebben in dezelfde cel, moeten we er voor zorgen dat er geen vechtpartijen uitbreken,” zegt Narat. Olleke denkt dat die kans niet erg groot is bij monniken die allemaal boven de 60 zijn.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod