AIRBNB ZOU NU WEER WEL IN THALANS MOGEN!

0
278

~ALS EEN BLAD AAN EEN BOOM OMKEREN~

(Geheel anders zijn, geheel anders gaan gedragen)


BANGKOK:- Een overheidsdienst heeft bevestigd dat huiseigenaren die kamers verhuren via Airbnb niet vervolgd zullen worden, zolang ze de autoriteiten informeren over hun gasten.Als eerste stap om officiële goedkeuring te geven aan het verhuurplatform Airbnb zegt het departement voor provinciale autoriteiten dat de huidige wetgeving toestaat om kamers te verhuren voor toerisme, de zgn. ‘home-stays’, zegt Suttipong Juljarern van het departement.

“Mensen die de wet handhaven zijn er duidelijk over: als het je eigen huis is, is het geen hotel,” zegt Suttipong. “Er is geen wettelijk bezwaar, zolang ze zich maar registreren als home-stays.” Om officieel te mogen mogen verhuren moeten eigenaren zich registreren bij het departement voor lokale administratie (DLA) in hun district.

Ambtenaren voeren dan een inspectie uit of het schoon en veilig genoeg is voor toeristen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Suttipong zegt dat zijn ambtenaren nu een training volgen om met Airbnb samen te werken. Huiseigenaren in rurale gebieden wordt aangeraden zich te registreren bij Airbnb om zo kamers te huur aan te bieden.

“Wij zijn net cupidootjes,” zegt Suttipong. “Onze rol is om mensen elkaar te laten ontmoeten en verliefd te worden. In dit geval toeristen op onze prachtige natuur en vriendelijke levenswijze.”

De eerste trainingssessie tussen Airbnb en het departement werd dinsdag gehouden, toen Airbnb bekend maakte met het departement te gaan samenwerken. “Vandaag zijn we er erg trots op om de samenwerking tussen de DLA en Airbnb aan te kunnen kondigen, om lokale bedrijven en bedrijfjes de gelegenheid te kunnen geven hun onroerend te verhuren. Dit is de eerste officiële samenwerking tussen Airbnb en de Thaise overheid.”

Let op! De juridische uitzondering geldt uitsluitend voor eigenaren van eigen huizen, NIET voor eigenaren van condominiums en appartementen.

Volgens Airbnb worden in Thailand 60.000 kamers te huur aangeboden via hun systeem. Dat brengt meer dan vier miljard baht jaarlijks op voor de eigenaren.

Er zijn nogal wat overheidsdiensten, hotels, en verenigingen van eigenaren die daar bezwaar tegen hebben, omdat dan volgens hun de Hotelwet overtreden wordt. Die verbiedt uitdrukkelijk de verhuur per dag of per week van kamers. In januari werd op die grond een huiseigenaar in Hua Hin om die reden door de rechtbank veroordeeld.

Dat werd alom gezien als een dreun voor Airbnb. Maar Airbnb zegt dat de rechtbank nergens het woord Airbnb gebruikt heeft. De uitspraak slaat dus niet op hen. Suttipong bevestigd dat nu. Hij hoopt dat de verborgen schatten (en schatjes) van een koninkrijk nog meer door toeristen bezocht gaan worden.

“Ik schaam me er niet voor te zeggen dat ik Airbnb gebruik om onze lokale toeristische belangen te promoten. We zien dat platforms zoals Airbnb erg belangrijk gaan worden in rurale gebieden die toeristen nog niet bezocht hebben.”

Informatie en bron:
Illustraties: PhotoStock
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod