Home Thailand Bangkok 5 POLITIEAGENTEN VRIJGESPROKEN IN DE ZAAK VAN DE BLAUWE DIAMANT

5 POLITIEAGENTEN VRIJGESPROKEN IN DE ZAAK VAN DE BLAUWE DIAMANT

0
5 POLITIEAGENTEN VRIJGESPROKEN IN DE ZAAK VAN DE BLAUWE DIAMANT

~DE MOLEN MAALT LANGZAAM~

(de zaak gaat erg traag)


BANGKOK – Het Thaise hooggerechtshof heeft 5 politieofficieren, waaronder een generaal vrijgesproken van ontvoering en moord van een Saoedische zakenman die de zaak onderzocht waarin een Thaise tuinman een 50 karaat diamant had gestolen van de Saoedische koninklijke familie, 30 jaar geleden.

Het hof bevestigde de vrijspraak van lagere rechtbanken, en zegt dat er te weinig bewijs is om de politieagenten te veroordelen voor de verdwijning van Mohammed al-Ruwaili.

De gedaagden waren pol. ltn-gen. Somkid Boonthanom, pol. kol. Soralak Joosanit, pol. kol. Prapas Piyamongkol, pol. ltn-kol. Suradet Udomdee en pol. sgt-maj. Prasong Thorrung.

In 1990, volgens de aanklager, waren de 5 agenten bevolen door de toenmalige commandant van de politie, pol. gen. Sawaeng Thiraswadi, om de moord te onderzoeken op 3 Saoedische diplomaten in Bangkok. Die waren vermoord door Iran, vanwege de hardhandige aanpak van shiitische mohammedanen in Mekka.

De vijf toen nog jonge agenten arresteerden al-Ruwaili, op verdenking van betrokkenheid bij de moorden. Hij werd vastgehouden in een hotelletje in het district Phra Khanong waar hij gemarteld en vermoord werd. De moord op de 3 Saoedische diplomaten is nooit opgelost, en de diamant is nooit terug gevonden.

De zaak van de blauwe diamant stond niet dagen op de voorpagina’s van alle Thaise kranten, maar jarenlang. Na deze affaire is de relatie tussen Thailand en Saoedie ArabiĆ« ijs- en ijskoud.

Thai PBS World