2E UpDaTe | DE THAISE POLITIE GAAT NOG VERDER OM DE DOOD VAN DE 21-JARIGE NEDERLANDSE RIK SALMANS TE ONDERZOEKEN

0
3215

~TWEE ZIELEN, ÉÉN GEDACHTE~

(Waarschijnlijk heeft u dezelfde gedachte als deze beer)


BANGKOK:- De 20-jarige Rik Salmans, die zondagnacht na een val vanaf een Thais balkon overleed, had na een studiereis naar Hongkong nog een kleine week Bangkok vastgeplakt aan zijn Azië-trip. Het moest een feest worden samen met zijn schoolvriend Rutger (18), die voor het eerst in het buitenland is. De jongensdroom eindigde na een date met een ’ladyboy’ fataal voor Rik; Rutger belandde in een politiecel.

Volgens Rutger bezochten de twee Nederlandse vrienden zondagavond het vermaarde Khao San Road, een uitgaanscentrum waar veel jonge backpackers samenkomen. In en rond de vele cafés in de straat hangen doorgaans ook veel transseksuelen rond. Daags na de tragedie verkeren de Brabantse families van beide studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven lang in het ongewisse. „We willen heel graag weten wat er nou precies is gebeurd met Rik”, zegt Ties. Hij is de vriend van Maud, de zus van het dodelijke slachtoffer.
„De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken geven geen duidelijkheid. Wij moeten op internet lezen wat er gebeurd is. Dat is natuurlijk heel heftig als direct betrokkenen.”

IN SHOCK
Ook Rutgers moeder Petri is in shock. „Ik heb de hele nacht geen oog dichtgedaan.” Ze heeft haar zoon vanochtend in alle vroegte gesproken vanuit het politiebureau in Bangkok. Hij vertelde haar te zijn doorgedraaid toen hij zijn vriend op de stoep onder het appartementencomplex Ivy Residences zag liggen, maar niet bij hem mocht.

De politie in Bangkok benadrukte vanmiddag dat Rutger slechts is meegenomen als getuige en om hem zijn roes te laten uitslapen: „Hij oogde bij binnenkomst, met zijn gescheurde kleren, erg dronken en vuil. Er is geen enkele aanklacht tegen hem. We begrijpen zijn paniekreactie volkomen”, aldus een zegsman op het hoofdbureau. Hij laat weten dat de Nederlander in de loop van de middag naar zijn hotel is vertrokken.

Rutger vertelde zijn moeder dat de twee vrienden zondagavond op stap waren gegaan. Ze bezochten het vermaarde Khao San Road, een uitgaanscentrum waar veel jonge backpackers samenkomen. In en rond de vele cafés in de straat hangen doorgaans ook veel transseksuelen of ’ladyboys’ rond.

Moeder Petri: „Beiden waren een vriendinnetje tegengekomen. Of een omgebouwde jongen dus, ik moet er niet aan denken. In elk geval besloten de jongens ieder een eigen kant op te gaan met een meisje aan de arm.” En zo kwam Rik aan in het op de vijfde etage gelegen appartement van ladyboy Phimonphat Korattana (37). Zij verklaarde later tegenover de politie dat ze op het toilet was toen de Nederlander naar het balkon liep en ervanaf viel. De vrouw heeft meteen haar vriendin gebeld, die in gezelschap verkeerde van Rutger, zodat die zich naar zijn schoolvriend kon spoeden.

De Thaise politie, die verklaart dat Rik erg dronken was, is ruim een dag na de tragische gebeurtenis overtuigd van een tragisch ongeval. Ze meldt dat geen sporen zijn aangetroffen van een worsteling in de kamer. Ook beelden van een beveiligingscamera in het appartement van de ’ladyboy’ zouden een noodlottig ongeval bevestigen. Een Thaise rechercheur liet vanavond nog weten dat bovendien voetsporen van Rik zijn aangetroffen op de compressor van de airco, die tegen de balkonrand staat: „Alles wijst erop dat hij daar dronken op is geklommen en vervolgens naar voren is getuimeld.”

Riks vriend Rutger zat er vandaag, duizenden kilometers van zijn ouderlijk huis, flink doorheen, zo bemerkte zijn moeder: „Hij vertelde me vanuit het politiebureau dat hij alleen maar naar Rik wilde. Hij wist toen blijkbaar nog niet dat zijn vriend dood is. Onze zoon is 18, was nog nooit alleen in het buitenland en dan gebeurt dit met een vriend van hem. Het is zo’n vreselijke tragedie.”

De Fontys Hogeschool in Eindhoven was onbereikbaar vanwege de voorjaarsvakantie. Rik, die als bijbaantje al jaren bij een filiaal van de Rabobank in Eindhoven werkte, studeerde hbo-bedrijfskunde, zo meldt zijn ’zwager’ Ties.

VERSLAG
„Hij was op 22 april met studiegenoten naar Hongkong vertrokken. Die reis moesten ze bij wijze van opdracht grotendeels zelf regelen. Rik moest er een bedrijf zoeken om een verslag over te schrijven. Nu hij toch in Azië was en de vakantie lonkte, zag hij zijn kans schoon om eens naar Bangkok te gaan.”

Volgens moeder Petri van reisgenoot Rutger zouden de jongens komende donderdag terugkeren op Schiphol. „Daags voor hun vertrek hebben we nog telefoonnummers uitgewisseld met de vader van Rik. Dat ging natuurlijk onder het mom van ’je weet nooit waar het goed voor is.’ Echt vreselijk dat we die gegevens om deze reden moesten gebruiken.”

Informatie en bron:
Illustraties: PhotoStock
Content: Roy Klopper
Bron: Telegraaf.nl