19 MILJOEN THAIS LIJDEN AAN SLAPELOOSHEID

0
191

~HIJ STOND TE SLAPEN~

(Hij lette niet op)


BANGKOK:-  U bent er waarschijnlijk doorheen geslapen, maar gisteren was het Wereld Slaap Dag. Ter gelegenheid van dat heugelijke feit maakte het psychiatrisch ziekenhuis Rajanagarindra in Nakhon Ratchasima bekend at er 19 miljoen Thais aan slapeloosheid lijden.

Directeur van het gesticht, dr. Kitkawee Pono, waarschuwt mensen die lijden aan slapeloosheid om naar de dokter te gaan als ze meer dan 2 weken niet genoeg slaap krijgen, en niet om in plaats daarvan slaappillen bij de apotheek te kopen.

Dat lost het probleem niet op en het werk nooit op lange termijn. Integendeel, zegt dr. Kitkawee, het probleem wordt enkel erger en u loopt dan groot risico om in een depressie te raken. Hij roept mensen met problemen op de geestelijke gezondheidshulplijn te bellen op 1323 (Thais) voor advies.

Kitkawee zegt dat niet alleen 19 miljoen Thais last van slapeloosheid hebben. 2 miljard mensen wereldwijd hebben daar last van. De meesten een korte periode, maar bij sommige mensen kan het maanden duren.

De reden voor slapeloosheid is in de meeste gevallen een medisch of mentaal probleem, pijn of zorgen kunnen tot slapeloosheid lijden. En omgevingsfactoren, zoals herrie.

Een gemiddeld persoon kan een tot twee slapeloze nachten per week hebben, zegt hij, maar als u iedere nacht gedurende 2 weken niet kunt slapen kunt u beter naar de dokter gaan.

“Het probleem met slapeloosheid is dat we nog steeds niet goed weten hoe slaapt exact werkt, en daarom doen we meer aan het bestrijden van de symptomen dan de kwaal zelf.”

Hij zegt dat zijn onderzoek aantoont dat mensen die aan slapeloosheid lijden vrijwel allemaal naar de apotheek lopen en zich volgooien met slaappillen voor ze besluiten naar de dokter te gaan.

Hij raadt dat af, omdat slapeloosheid vele oorzaken kan hebben, die per persoon verschillen. Slapeloosheid niet (of zelf) behandelen kan lijden tot een depressie, de kans wordt dan dubbel zo groot. Tevens kunnen ziektes die de slapeloosheid veroorzaakten (bijv. hoge bloeddruk, diabetes of dementie) dan verergeren.

Wereld Slaap Dag wordt al 12 jaar gevierd en op die dag – als u tenminste wakker bent – staat slaap centraal. Het evenement werd dit jaar in 70 landen gevierd.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Nation